Anasayfa Makaleler Türk Vatandaşlığına Geçmek İçin Gereken Yatırım Tutarları Düşürüldü
Türk Vatandaşlığına Geçmek İçin Gereken Yatırım Tutarları Düşürüldü



Türk Vatandaşlığına Geçmek İçin Gereken Yatırım Tutarları Düşürüldü

19.09.2018 tarihli yönetmelikle Türk Vatandaşlığının istisnai olarak kazanılmasının şartları yeniden düzenlendi. Türk Vatandaşlığı kazanmak için gereken yatırım miktarları düşürüldü.

Yazar: Av. Hatice Arabacı, Stj. Av. Diren Toprak

Tarih:19.09.2018

2016 yılında Türk Vatandaşlığını Kanununu uygulanmasına ilişkin yönetmelik ile, yabancıların istisnai olarak Türk Vatandaşlığını kazanmasına ilişkin düzenlemeler yapıldı. Düzenleme ile, yabancılar Türkiye’de belli yatırımlar yapıp, tespit ettirip ve diğer şartları da sağlıyorsa Türk Vatandaşlığı kazanıyordu.

19.09.2018 tarihli yönetmelikle bu yatırım miktarları azaltıldı. Ayrıca yatırımlar arasında süre tamamlanmak amacıyla geçiş hakkı getirildi.

Yatırım Türü

19.09.2018’den Önce

19.09.2018’den Sonra

Sabit Sermaye

2.000.000 Amerikan Doları  

500.000 Amerikan Doları / karşılığı döviz / karşılığı TL

Taşınmaz

1.000.000 Amerikan Doları  

250.000 Amerikan Doları /

karşılığı döviz / karşılığı TL

İstihdam oluşturma

100 kişi

50 kişi

Mevduat

3.000.000 Amerikan Doları

500.000 Amerikan Doları / karşılığı döviz / karşılığı TL

Gayrimenkul/Girişim Sermayesi Yatırım Fonu

1.500.000 Amerikan Doları

500.000 Amerikan Doları / karşılığı döviz / karşılığı TL

 

BAŞVURU KOMİSYONLARI KURULACAK

Yeni düzenleme ile, vatandaşlık kazanma başvurularının takibi için yatırımları tespit edecek makam temsilcilerinden oluşan bir komisyon kurulabilecek.  

SONUÇ: Yeni düzenlemeye göre yabancı yatırımcılar,

  • 500.000 Amerikan Doları / karşılığı döviz / karşılığı TL tutarında sabit sermaye yatırımı yaptığı,
  • 250.000 Amerikan Doları / karşılığı döviz / karşılığı TL tutarında taşınmazı tapu kayıtlarına üç yıl satılmaması şerhi koyulmak şartıyla satın aldığı,
  • En az 50 kişilik istihdam oluşturduğu,
  • En az 500.000 Amerikan Doları / karşılığı döviz / karşılığı TL tutarında mevduatı üç yıl tutma şartıyla Türkiye'de faaliyet gösteren bankalara yatırdığı,
  • En az 500.000 Amerikan Doları / karşılığı döviz / karşılığı TL tutarında Devlet borçlanma araçlarını üç yıl tutmak şartıyla satın aldığı,
  • En az 500.000 Amerikan Doları / karşılığı döviz / karşılığı TL tutarında gayrimenkul yatırım fonu katılma payı veya girişim sermayesi yatırım fonu katılma payı aldığı ve üç yıl süre ile elinde tuttuğu takdirde vatandaşlık kazanılabilir.

Yukarıdaki metin bilgilendirme amaçlı olup, hukuki tavsiye niteliğinde değildir.